Interpellasjon

Interpellasjon – Kirsti Hienn DnA

Kirsti Hienn
Fødselstilbud er kvinnevelferd 
– men hva er i ferd med å skje i regionene? 


Fødselsomsorg og gode fødetilbud er kvinnevelferd og kvinnekamp! Vi har kjempet for å få en god fødselsomsorg i Norge, nå ser vi at enkelte spesialister får bruke sin faglighet – uten at de har dokumentert faglig belegg for sine påstander - til å bygge ned fødselsomsorgen i Nordre Nordland og Sør-Troms, nærmere bestemt i Narvik-regionen.

Helse Nord har bebudet at de i sitt styremøte i april vil legge ned fødeavdelingen ved Narvik Sykehus. Dette er ikke en beslutning for byråkrater – men for politikerne!

Vi vet at det i dag er mulig å forutsi mange problemfødsler, men langt fra alle. I en undersøkelse ved Regionssykehuset i Trondheim (prof K Molne ved NTNU) ble det funnet at 6% av fødslene som på forhånd var definert som problemfrie, måtte forløses med keisersnitt, tang eller vakuum.

I 2010 ble det foretatt 29 akutte keisersnitt ved Narvik Sykehus i tillegg til de 18 planlagte keisersnittene. Hva skjer med disse kvinnene og barna når de står foran en reisevei til Tromsø på mellom 4 og 6 timer med bil etter at fødselen er begynt?

I Nederland fant de nylig i en studie en mer enn doblet fødselsrelatert dødelighet ved jordmorstyrt lavrisikofødsel som ved tilsvarende fødsler i fødeavdeling med fødselslege. Når fødselen startet ved jordmorstyrt fødestue med overføring til fødselslege under fødsel var dødsrisikoen 4 ganger høyere. Og det i et land med korte geografiske avstander!

Alle undersøkelser viser at det ikke er trygt å føde på fødestue og i ambulanser, men mange spesialister mener dette er særdeles trygt, hvorfor kan de da ikke legge frem tallmateriale som dokumenterer deres påstander?

Over 30 000 mennesker sokner til Narvik Sykehus og fødeavdelingen her. Dette er minst 7% av Nord-Norges befolkning. Vi snakker ikke om et bygdesamfunn! Dette er innbyggere som nå skal få mellom 4 og 6 timers bil-reise til sykehuset hvor de skal føde.

Er dette kvinner som skal avskjæres fra å ha med seg barnefaren under fødselen? Er det sånn at disse 7 % av landsdelens befolkning ikke skal få samme tilbud som i andre tilsvarende byer?

Narvik er en by i vekst med et blomstrende og stadig voksende næringsliv. Er det dette fødetilbudet som skal lokke unge mennesker til å slå seg ned i denne byen?

I utgangspunktet skjønner jeg ikke hvordan denne byen over hodet havnet på en liste for nedlegging av fødeavdelingen – men det var jo spesialister som fant at det minst måtte være 400 fødsler for å opprettholde et tilbud, helt uten å se til geografi og reisevei.

Tall fra Medisinsk fødselsregister for 2010 (pr oktober) viser at alle sykehus sett under ett hadde 1,9% fødselsskader i gjennomsnitt. Narvik sykehus med sine 220 fødsler hadde ikke noen fødselsskader, mens et stort sykehus som Haukeland hadde 119 skader eller skader ved 3% av fødslene ved sykehuset. Statistikken viser at de fleste små fødeavdelingene hadde få fødselsskader. Narvik Sykehus sender da også allerede i dag alle forhåndsdefinerte problemfødsler til Tromsø.

Enkelte snakker fint om at det bare er 2 timers kjøring fra Narvik til Harstad – eller 3 hvis du skal komme fra et sted sør for Narvik. Men hvorfor skal de dra til et tilsvarende sykehus som spesialistene sier det er så farlig å føde ved – kanskje for deretter å bli sendt til Tromsø – som blir en mer enn dobbelt så lang reise som om de drar rett til Tromsø? Ved Harstad sykehus viste statistikken for 2010 at det var farligere å fø enn i Narvik, her var det skader ved hele 2,5% av fødslene, mens Tromsø bare hadde under halvparten. Da blir naturligvis valget Tromsø når man likevel må reise langt.

Man kan jo lure på om dette medfører at Harstad sykehus blir det neste til å miste sin fødeavdeling – med bakgrunn i “spesialistvurderinger”!

Har noen regnet på kostnadene tilknyttet økt jordmorbemanning ved fødestuen? Hvilke kostnader vil påløpe for reise og opphold for kvinnene som må bo i Tromsø i den siste ventetiden? Hva er kostnadene for at fedre skal få delta på fødsler som skal foregå så langt unna hjemstedet? Får fedrene flytte gratis inn på sykehotellet i Tromsø? Hvor mye vil det økte fraværet for fedrene koste arbeidsgiverne i regionen? Hva vil kostnadene bli pr fødsel når fødselstallet ved fødestuen må reduseres til under halvparten av dagens nivå?

I tillegg kommer de menneskelige omkostningene som ikke kan tallfestes – både for mor, barn, far og søsken.

Helse Nord hadde i følge avisen Fremover i 2010 et overskudd på 710 millioner kr – og det med fødeavdeling i Narvik. Økonomien kan derfor umulig være årsaken til å redusere fødetilbudet i vår region.

Fødselsomsorgen ved fødeavdelingen på Narvik Sykehus er god og sikker. Vi har erfarne gynekologer som ønsker å få jobb her, vi har minimalt med skader og god omsorg i trygge rammer hvor også far får delta under fødselen. Det er dette norske kvinner ønsker og som man er i ferd med å miste i Narvik-regionen.

Så kaller noen fagfolk det fremskritt og kvalitetsforbedring å ta bort gynekologer og det akuttkirurgiske føde tilbudet, forstå det den som kan! Dette er et særdeles alvorlig angrep på kvinners rett til et trygt fødselstilbud – eller gjelder ikke dette i vår region?

Min generasjon kvinner har opplevd utallige kamper for kvinners rettigheter og kvinnevelferd, vi har kjempet mot de utroligste påstander – denne gangen møter vi påstander som at de har omsorg for oss og at de vil sikre kvaliteten i fødselsomsorgen!

Mitt spørsmål til Fylkesrådet er:  Vil fylkesrådet bidra til at vi får beholde vårt gode fødetilbud også i vår region?